Παρακαλώ χρησιμοποιήστε αυτό το αναγνωριστικό για να παραπέμψετε ή να δημιουργήσετε σύνδεσμο προς αυτό το τεκμήριο: http://hdl.handle.net/11400/5998
Τίτλος: Tο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και η ιστορία της ψυχιατρικής νοσηλευτικής στην Ελλάδα
Συγγραφείς: Μισσουρίδου, Ευδοκία
Τύπος αντικειμένου: Δημοσίευση σε συνέδριο
Λέξεις-κλειδιά: Medicine, Greek and Roman--History;ιστορία;ψυχιατρικό νοσοκομείο Αττικής;psychiatric hospital of Athens
Θέματα: Ιατρική
Ψυχιατρική
Medicine
Psychiatric nursing
Ημερομηνία Δημοσίευσης: 10-Φεβ-2015
Σεπ-2008
Εκδότης: Εθνικός Σύνδεσμος Νοσηλευτών Ελλάδος
Hellenic National Graduate Nurses Association
Περίληψη: H παρούσα μελέτη επιχειρεί μια ιστορική αναδρομή στην πορεία του Ψυχιατρικού Νοσοκομείου Αττικής, του Ψυχιατρείου που επωμίσθηκε το μεγαλύτερο βάρος της δημόσιας ψυχιατρικής περίθαλψης στην Ελλάδα μέχρι σήμερα και της Ψυχιατρικής Νοσηλευτικής. Η πορεία του είναι συνυφασμένη με την πολυτάραχη ιστορία της Ελλάδας, τα κοινωνικά προβλήματα του πληθυσμού της και τη θέση των ψυχικά πασχόντων στον κοινωνικό ιστό. Η φροντίδα και η φύλαξη των εγκλείστων πέρασε από τα χέρια της αστυνομίας στο πρώτο άσυλο, στα χέρια ανειδίκευτου προσωπικού και σταδιακά στις διπλωματούχες αδελφές. Οι συνθήκες διαβίωσης, τόσο των ασθενών όσο και του προσωπικού, αποτυπώνονται στις μαρτυρίες των «πρωταγωνιστών» λειτουργών υγείας, αυτών που τολμούσαν να αγωνίζονται ενάντια στα αδιέξοδα του ασύλου. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο καθιερώθηκε και έκανε τα πρώτα της βήματα η ψυχιατρική νοσηλευτική στην Ελλάδα, χωρίς να συνειδητοποιεί την αντίφαση του διττού της ρόλου, της θεραπείας και του κοινωνικού ελέγχου. Σήμερα τα ψυχιατρεία συρρικνώνονται με γρήγορους ρυθμούς, αφήνοντας πίσω τους, ως εφόδια για τους νοσηλευτές ψυχικής υγείας, οι οποίοι αναζητούν το νέο ρόλο και την ταυτότητα της νοσηλευτικής στην κοινότητα, την τόλμη, το ήθος και το σεβασμό προς τον ψυχικά πάσχοντα των πρωτοπόρων της ψυχιατρικής νοσηλευτικής.
Περιγραφή: Γενικό άρθρο
Γλώσσα: Ελληνικά
Βιβλιογραφική αναφορά: Μισουρίδου, Ε. (2008). Tο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής και η ιστορία της ψυχιατρικής νοσηλευτικής στην Ελλάδα. “Νοσηλευτική”.47(3)
Περιοδικό: Νοσηλευτική
Hellenic Journal of Nursing
Είδος περιοδικού: Με διαδικασία κρίσης από ομότιμους κριτές (peer review)
Πρόσβαση: 
Άδεια χρήσης: Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ηνωμένες Πολιτείες
URI: http://hdl.handle.net/11400/5998
Εμφανίζεται στις συλλογές:Τόμος 47, τεύχος 3 (Ιούλ. - Σεπτ. 2008)

Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο:
Δεν υπάρχουν αρχεία συσχετισμένα με αυτό το τεκμήριο


Αυτό το τεκμήριο προστατεύεται από άδεια Άδεια Creative Commons Creative Commons